Finale Races DNRT BMW E30 CUP – 16-10-2016 – Zandvoort

De allerlaatste races van de DNRT BMW E30 CUP van seizoen 2016 vonden plaats op een zonnig circuitpark Zandvoort. Met 42 punten voorsprong in het kampioenschap hoefde ik slechts twee keer 15e te worden. Iets wat makkelijk haalbaar was, maar het moest toch wel even gebeuren. In zowel de training als de kwalificatie had ik de 4e tijd gedraaid. De snelheid kreeg ik niet ècht te pakken maar ik focuste me ook meer op een veilige top 5 notering.

(C) Thomas Bakker

Race 1 verliep prima en ik zat op een gegeven moment vast op de 5e plaats achter Bas Nederlof, die zich goed breed maakte. Joshua Kreuger, mijn grootste concurrent voor het kampioenschap, was met Delano Schriek in gevecht om de 2e plaats. Dit gevecht duurde een aantal rondes en helaas voor Joshua spinde hij in het gevecht en belandde daarmee terug op de 8e positie. Hierdoor schoof ik een plaatsje op en finishte de race op een 4e plek. Deze uitslag was al voldoende om het kampioenschap op 2 punten verschil binnen te slepen en dat betekende dat ik in de 2e race wat er ook gebeurd geen punten meer hoefde te halen.

(C) Thomas Bakker

Met deze gedachte ging ik race 2 van start en finishte uiteindelijk als 5e over de streep. Ik kon mijn geluk niet op want ik ben de nieuwe kampioen in de BMW E30 CUP. En dat is een zeer competitieve klasse waarin ik de laatste 3 jaar lief en leed heb gedeeld.

(C) Thomas Bakker
Eindstand DNRT BMW E30 Kampioenschap 2016

Met trots kan ik terugkijken op een geweldig seizoen en wil mijn sponsoren in het bijzonder nog eens bedanken:

* Vlasblom Porsche Tuning

* SlowCow Drinks NL

* Viatrechem

* Autobedrijf Jos Buurman

* Utodas

* Scholtensign

* Drive@Weeze

Internationale kartwedstrijd – 24h Eupen, België

Gave ervaring op de 24h van Eupen – België.

Eat – sleep – race – repeat, waren de codewoorden afgelopen weekend. Mijn allereerste 24 uurs race was een super beleving. Met een matige kwalificatie ging ons team een-na-laatste op plek 26 van start. We hadden eenmaal de pech met de kart tijdens de kwalificatiesessie. Eenmaal in de race vonden we snel het juiste tempo (en andere karts). Langzaam maar gestaag pakten we door de nacht heen positie voor positie en klommen zelfs op tot aan de top 16. Helaas konden we dit als team niet aanhouden en finishten uiteindelijk als 24e van de 27 deelnemers. Al met al een super ervaring en het smaakt zeker naar meer.

Tevredenstellend waren mijn rondetijden en racesnelheid met de top te meten en ik beleefde er ook veel plezier aan. Volgend jaar staan we weer aan de start en gaan dan voor een top 10 klassering.

(C) M-Style Fotografie
(C) M-Style fotografie
(C) M-Style fotografie

Foto’s door M-Style Fotografie.

Race 5 08-09-2016 TT Circuit Assen

Maximale score op het zon overgoten TT circuit Assen. Net terug van vakantie met nog een jetlag van 6 uur was ik niet de fitste van het veld. Dit bleek ook in de vrije training waarin ik de 4e tijd noteerde. Eenmaal weer de draai te pakken en de auto optimaal klaargezet voor de kwalificatie te hebben, wist ik de snelste tijd te klokken en mocht dus race 1 als eerste van start.

(C) Thomas Bakker

De start van race 1 verliep niet helemaal soepel. Volgens mij zat ik nog met mijn hoofd op vakantie want Ik wilde al wegrijden toen de lampen aangingen, in plaats van dat ze uitgaan. Hierdoor verloor ik het momentum en de koppositie aan Delano Schriek, en vervolgens Joshua Kreuger. Eenmaal op P3 kon ik prima aansluiten bij Delano en de tweede positie weer overnemen, om vervolgens de aanval op Joshua in te kunnen zetten en hem ook te passeren.

(C) Thomas Bakker

Eenmaal aan de leiding wist ik een gat te slaan en deze langzaam uit te breiden. Joshua op P2 spinde voor de GT-bocht en raakte hierdoor verder achterop. Ard Keff wist zich in de kopgroep aan te sluiten. Doordat Delano en Ard in gevecht kwamen kon in door nette rondes te draaien mijn eerste plaats veilig stellen en de race uiteindelijk aan de leiding finishen.

(C) Thomas Bakker

Voor de tweede race mocht ik door de winst in race 1, weer van vooraan starten. Deze start was beduidend beter: precies op het doven van de lichten weg zonder wielspin. Deze goede start zorgde al meteen voor een kleine voorsprong waardoor ik de Haarbocht perfect kon aansnijden en vervolgens mijn voorsprong verder uit kon breiden. Dit met als doel om daarna de zeer belangrijke knik naar links, de Strubbenbocht, perfect uit te komen en daarmee veel snelheid het rechte stuk op mee te nemen.

(C) Thomas Bakker

Vanaf dit moment was het zaak om zo snel en vloeiend mogelijk te blijven rijden en hierdoor mijn voorsprong verder uit te bouwen.

(C) Thomas Bakker

Na 14 rondes viel de finishvlag en ook voor race 2 had ik de eerste plaats behaald.

(C) Thomas Bakker
(C) Thomas Bakker

Super Race Weekend 06-08-2016 Circuit Zandvoort

Op zaterdag 6 augustus 2016 werd het Super Race Weekend gehouden. Ook de DNRT BMW E30 CUP was daar te gast. Alhoewel het evenement eendaags was werden er drie races gereden, in tegenstelling tot de standaard twee races per dag.

De dag begon met een natte vrije training. Daarin was Jessie Hemink net als in juni eerder dit jaar de snelste deelnemer, maar gelukkig kon ik zijn tempo goed bijhouden en wist daarin de op een na snelste tijd te noteren. Tijdens de kwalificatie was het weer zonnig en de baan goed opgedroogd. De banden werden hierdoor ook goed heet. Ik besloot om de pits in te gaan om wat spanning af te laten zakken, met als resultaat dat ik een tweede tijd wist te noteren, 1 tiende achter Joshua Kreuger die de pole wist te pakken.

DNRT BMW E30 CUP - Super Race Weekend - Zandvoort - 6-8-2016 - Ralph Disveld (02)
© Thomas Bakker

Op de eerste startrij van de eerste race, had ik een prima start en kon mijn positie behouden. Halverwege de race begon ik de aanval op Joshua in te zetten die zich zeer breed maakte en kon hem moeilijk passeren. Met het nodige wagencontact en het hevige gevecht daalde onze race snelheid, wat kans bood aan Ard Keff en Jessie Hemink om bij ons aan te sluiten. In de laatste ronde van de race probeerde ik Joshua voor de S-bocht uit te remmen, waardoor Joshua zich verremde. Om een botsing te voorkomen besloot ik uit te wijken, waarna Ard slim binnendoor stak. Ook Jessie wist aan te haken, maar die kon ik nog net voor de finishlijn voorblijven en de race op een derde plek eindigen.

De start van race twee was fenomenaal. Nog voor de tarzan-bocht wist ik de leiding te pakken.

DNRT BMW E30 CUP - Super Race Weekend - Zandvoort - 6-8-2016 - Ralph Disveld (01)
© Thomas Bakker

Helaas werd de race al aan het einde van de eerste ronde opgehouden door een code 60. Op het moment dat de groene vlag weer viel, was ik goed op het gas en had een aardige voorsprong weten te pakken. Helaas waren mijn banden te ver afgekoeld en miste daardoor de snelheid om deze voorsprong vast te houden. Zowel Joshua als Ard wisten mij te passeren. Eenmaal in de laatste ronde liep ik weer een beetje in op Ard, maar dit mocht niet baten en finishte uiteindelijk als derde.

Voor de derde race waren mijn banden al aardig versleten, ik had nog wel een betere set liggen maar wilde deze sparen voor later in het seizoen. Achteraf was dit misschien niet de beste keuze. Met een prima start kon ik mijn positie behouden en dit een aantal rondes volhouden. Eenmaal op tweederde van de race hing er een gele vlag in de Tarzan-bocht en lag er een olievlek aan de binnenkant. Ik besloot om hier buitenom te gaan om zo een slippartij te voorkomen. Tobias Kreuger die op de vierde plek lag pakte wel de binnenkant en wist in de hugenholtz-bocht bij mij aan te sluiten. Helaas klapte hij achterop mij, waardoor ik in een slip raakte en de nodige snelheid voor de hunze-rug op verloor. Tobias wist mij zo te passeren en kon hem niet meer terugpakken waardoor ik de race als vierde finishte.

Al hoewel het niet helemaal mijn dag was had ik op het dagresultaat de 3e plaats behaald. Dit is een prima score ten aanzien van het kampioenschap, waarin ik nog een goede voorsprong heb.

Formule Ford test 30-07-2016 Powered by TinyTec Engineering

Formula Ford Test - Ralph Disveld (06)

Formula Ford Test - Ralph Disveld (05)

Formula Ford Test - Ralph Disveld (14)

Formula Ford Test - Ralph Disveld (10)

Formula Ford Test - Ralph Disveld (08)

Formula Ford Test - Ralph Disveld (12)

Race 3 circuit Zandvoort – 11 juni 2016

Ook voor het derde evenement in de DNRT BMW E30 CUP een maximale score op het circuit van Zandvoort. Na de succesvolle uitstap in België, wist ik terug op het circuit tussen de duinen de dagoverwinning te behalen en mijn voorsprong in het kampioenschap uit te breiden.

De dag begon met een natte training, waarin ik op zoek was naar de juiste lijnen en naar de meeste grip, totdat Jessie Hemink mij voorbij kwam gescheurd. Ik haakte direct aan en kon zo mooi zijn werk afkijken. Uiteindelijk wist Jessie de snelste tijd te draaien en wist ik de tweede tijd op de klokken te zetten.

In het begin van de kwalificatie was de baan nog behoorlijk vochtig, maar het was gestopt met regenen en er ontstond langzaam maar zeker een droge lijn. Met nog maar een paar seconden op de klok wist Ard Keff, waar ik vlak achter reed, op dat moment de snelste tijd van 2:11.838 te noteren. Ik draaide die ronde een 2:12.159. We mochten echter nog één ronde rijden, waarin ik alles eruit perste terwijl de baan alsmaar beter werd. Ard verbeterde zijn tijd nog naar een 2:10.926, maar gelukkig kon ik daar nog overheen met een 2:10.163. Dit betekende een pole position voor de race.

Ralph Disveld - DNRT BMW E30 CUP 11-06-2016 Zandvoort 03
© Thomas Bakker

De start van race 1 ging niet al te soepel door fikse wielspin, waardoor ik nog vóór de Tarzanbocht de koppositie aan Ard verloor. Met Peter Kreuger op positie 3 zat ik in een pittige sandwich. Ik kon de snelheid van Ard echter goed volgen en Peter achter mij houden.

© Thomas Bakker
© Thomas Bakker

In de derde ronde van de race was het door crashes in de Scheivlakbocht code 60, wat ongeveer drie ronden duurde. Op het moment dat de groene vlag weer gezwaaid werd, reden we net voor de Audi-S-bocht en had ik mijn banden en remmen nog goed op temperatuur. Ard verremde zich bij het ingaan van de Kumhobocht en miste hierdoor belangrijke snelheid voor het rechte stuk. Hierdoor wist ik ernaast te komen en kon ik uiteindelijk de koppositie weer terugpakken.

© Thomas Bakker
© Thomas Bakker

Ik kon mijzelf met een klein gat los rijden, totdat er in de tiende van de in totaal twaalf rondes weer code 60 gezwaaid werd. Spoedig volgde er code rood en werd het vervolg van de race afgelast.

© Thomas Bakker
© Thomas Bakker

Gelukkig mocht ik race 2 weer op de koppositie van start. Ook ditmaal had ik te veel wielspin, waar Jessie Hemink dankbaar gebruik van wist te maken. Hij zat bij mij aan de binnenkant van de Tarzanbocht, maar ik kon er toch nog buitenom naast blijven. Al stuivertje wisselend kwamen we aan bij de Gerlach en vervolgens de Hugenholtz, waar ik ditmaal aan de juiste kant zat. Ik wist de eerste plaats weer terug te pakken en hem niet meer af te staan. Ook race 2 kwam ik als eerste over de streep!

Ralph Disveld - DNRT BMW E30 CUP 11-06-2016 Zandvoort 17

Highlights video’s Race 2:

Top 10 dagresultaat:

1. Ralph Disveld
2. Ard Keff
3. Jessie Hemink
4. Joshua Kreuger
5. Jonathan Kreuger
6. Peter Kreuger
7. Dave Verburg
8. Johan Jansen
9. Nick Geelen
10. Nico Vertelman

Drifting fun @ Airport Weeze 21 mei 2016

Race 2 circuit Zolder België – 17 mei 2016

Maximale score bij het tweede evenement van de DNRT BMW E30 CUP op circuit Zolder in België! De verwachtingen waren hoog gespannen, maar dat het uiteindelijk ook nog uitpakt is als een kers op de taart.

Met nieuwe banden en nieuwe remmen van mijn sponsor VIATRECHEM B.V. was ik er meer dan klaar voor. De training en kwalificatie waren tezamen gebracht, waardoor het kwalificeren extra uitdagend was. De eerste 3 rondes was ik voornamelijk bezig om de banden op te warmen en de remmen in te remmen, om vervolgens het gas goed open te gooien.

Ralph Disveld - DNRT BMW E30 CUP 2016 Zolder 08
© Thomas Bakker

De wagen was precies op smaak afgesteld en dat werd ook in de rondetijden gepresenteerd. Achter elkaar draaide ik respectievelijk een 1:56.012 / 1:56.112 / 1:56.212, waarvan de laatste twee met verkeer waren. Helaas werd de training/kwalificatie in de 7e ronden afgelast door een heftige crash van collega-coureurs Robert Westerman en Cor Wals. Voor het feit dat de rondes wel goed voelde wist ik niet op welke positie ik geëindigd was. Uiteindelijk bleek het een zeer dominante eerste plaats te zijn met een voorsprong van 8 tiende van een seconde.

Ralph Disveld - DNRT BMW E30 CUP 2016 Zolder 07

Ik kon mijn geluk niet op, want het super resultaat uit de kwalificatie betekende dat ik vanaf P1 de eerste race van start mocht gaan. Perfect op het licht met een klein beetje wielspin had ik een super start en wist de eerste plaats voor de eerste bocht vast te houden.

Ralph Disveld - DNRT BMW E30 CUP 2016 Zolder 03
© Thomas Bakker
Ralph Disveld - DNRT BMW E30 CUP 2016 Zolder 02
© Thomas Bakker

Joshua Kreuger die van P2 van start ging zat vlak achter me maar raakte in een slip en kon Bas Nederlof niet meer ontwijken. Bas had te erge schade en kon de race niet voortzetten, Joshua daarentegen wel. Inmiddels was mijn voorsprong flink maar ik was nog steeds vol aan het pushen waardoor de banden te heet raakte en ik steeds meer begon te glijden. Ik besloot om wat rustiger aan te doen om zo de banden te laten afkoelen en de race uit te rijden zonder risico’s. De rondes telde snel af en ik kwam als eerste over de finish. Wat een héérlijk gevoel was dat, mijn allereerste overwinning in de E30 cup !!!

De tweede race mocht ik weer als eerste starten. Ditmaal stond Peter Kreuger naast me op de eerste startrij. Ook deze keer ging ik goed op het gas op het moment dat de startlichten uitgingen en kon zo mijn eerste plaats behouden.

Ralph Disveld - DNRT BMW E30 CUP 2016 Zolder 10
© Thomas Bakker

De eerste paar rondes zat Peter nog aardig op mijn bumper. Door me te focussen naar voren bouwde ik mijn voorsprong uit en wist ook race 2 op P1 te finishen!

Ralph Disveld - DNRT BMW E30 CUP 2016 Zolder 09
© Thomas Bakker

Dit betekent ook dat ik vanaf dit moment eerste in het kampioenschap sta.

Ralph Disveld - DNRT BMW E30 CUP 2016 Zolder 11

Check hier de highlights van race 2:

En hier de highlights van de dag:

Top 10 dagresultaat:

1. Ralph Disveld
2. Johan Jansen
3. Peter Kreuger
4. Frank van Gasteren
5. Joshua Kreuger
6. Bjorn Hees
7. Nico Vertelman
8. Derek Oosthoek
9. Raimond Brakenhoff
10. Gertjan Inpijn


Paasraces Zandvoort – 27 maart 2016

Zeer geslaagde seizoensopening op het circuit van Zandvoort op eerste paasdag. Op zondag 27 maart 2016 was het zo ver, de eerste races van 2016 in de DNRT BMW E30 CUP zijn van start gegaan. Met een startveld van 47 auto’s beloofde het een super racedag te gaan worden en dat werd het uiteindelijk ook!

Tot ongeveer een uurtje of 10 regende het op het circuit tussen de duinen, waardoor de training op een natte baan verreden werd. Na de eerste paar rondes het winterstof eraf te hebben gereden had ik de snelheid aardig te pakken. Uiteindelijk wist ik een 3e tijd te noteren en had ik alle vertrouwen in de kwalificatie sessie die nog komen ging. Tijdens deze kwalificatie droogde de baan al aardig op en was er hier en daar een droge lijn ontstaan. Tot aan de laatste minuut had ik de snelste tijd genoteerd, alleen wist Joshua Kreuger op het laatste moment mijn tijd toch nog te verslaan. Ik kon mijn geluk niet op en mocht race 1 op de eerste rij van start.

Paasraces Zandvoort 2016 - DNRT BMW E30 CUP - Ralph Disveld 2

Met een mega start wist ik race 1 als eerste de Tarzanbocht in te gaan en had ik de eerste twee rondes de leiding van de wedstrijd. Joshua wist mij uiteindelijk gewaagd te passeren aan de binnenkant van de Hugenholtzbocht. Samen wisten we van de kop los te rijden en in deze formatie de race finishen.

Paasraces Zandvoort 2016 - DNRT BMW E30 CUP - Ralph Disveld

© Thomas Bakker

Voor race 2 betekende dit dat ik weer op de eerste rij vanaf dezelfde plek van start mocht gaan. Echter was de start dit keer wat minder waardoor ik als derde bij de eerste bocht aan kwam, maar er uiteindelijk toch weer als tweede uit kon komen. Joshua wederom aan kop was het een 12 ronden durende strijd om de eerste plaats.

Paasraces Zandvoort 2016 - DNRT BMW E30 CUP - Ralph Disveld 11
© Thomas Bakker

Al stuivertje wisselend telde de rondes langzaam door. Op slechts 0.178 seconde finishte ik als tweede. Dit was het beste resultaat van wat ik tot nu toe in de E30 CUP behaald heb en kan zeer tevreden terugkijken naar een mooie zonnige dag op Zandvoort.

(c) Thomas Bakker
© Thomas Bakker

Paasraces Zandvoort 2016 - DNRT BMW E30 CUP - Ralph Disveld podiumPaasraces Zandvoort 2016 - DNRT BMW E30 CUP - Ralph Disveld 3

Top 10 dagresultaat:

1. Joshua Kreuger
2. Ralph Disveld
3. Peter Kreuger
4. Jonathan Kreuger
5. Jeroen van Lierop
6. Karel Neleman
7. Nico Vertelman
8. Robert Westerman
9. Geert Snellen
10. Mark van Dongen

Hightlights Race 2:

DNRT Highlight BMW E30 – 27-03-2016

Race 6 – Finale Races 2015 – Zandvoort

Race 5 – Super Race weekend – Oschersleben 25/26-09-2015

Op 25 en 26 september 2015, was de DNRT BMW E30 CUP te gast op het technische, maar relatief korte DTM circuit in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Een goede 500 km van huis werden er drie races verreden op het Motorsport Arena Oschersleben. De meeste E30 Cuppers, waaronder ikzelf hadden nog nooit op dit circuit gereden. 12079255_10206234133345729_2781833222409477698_n

Na een aantal Youtube filmpjes te hebben bekeken, moest ik er aan geloven. Tijdens de vrije training had ik wel wat aan de voorstudie want ik hoefde niet meer te concentreren op de baan lay-out. Daarbij moest ik nog wel zoeken naar de juiste lijnen en dat niet onverdienstelijk. In de vrije training had ik een super tijd welke goed was voor p.4 weten te klokken.

12036527_10206234133145724_7266061749647337049_n

Wat begon als een super dag, werd in de kwalificatie al snel minder. Met maar 3 rondes te hebben gereden, en ik eindelijk vrij baan had stopte mijn auto er in de Shell-Esses bochtencombinatie er opeens mee. Met het geluk dat ik relatief in de buurt van de pits was, kon ik de auto met zijn vaart die hij nog had de pits in rollen.

Ralph Disveld Oschersleben pech tijdens kwalificatie

Eenmaal in de pits werd het duidelijk dat ik niet meer verder kon rijden en desalniettemin toch nog een tijd die goed was voor p.7 op de startgrid van race 1 wist te noteren.

Ralph Disveld Oschersleben reparatie

Na een aantal componenten te hebben vervangen, begon ik vol goede moed aan race 1. Niet op de startplek die ik gehoopt had, maar toch nog goed in de top 10. Jammer genoeg was het al snel afgelopen want nog in de opwarmronde achter op het Stadium Straight rechte stuk stotterde de motor enorm en ik kon niks anders dan hem langs de kant zetten en de race vanaf de zijkant toe te kijken. Helaas geen punten voor race 1, maar nog vervelender was dat ik voor race 2 achteraan moest starten.

Ralph Disveld Oschersleben pech tijdens race 1

Een avondje doorklussen en de auto grondig na te hebben gekeken, zag het begin van de tweede racedag er rooskleuriger uit. Helaas kwam er nog een kleine pechvogel voorbij gevlogen, daar ik een schroef in mijn band had. Jammer genoeg was dit een nieuwe band op linksvoor, die ik vervangen moest voor een ouder type. Gelukkig zagen we het op tijd en had ik er verder geen significante hinder aan.

Ralph Disveld Oschersleben lekke bandRalph Disveld DNRT BMW E30 CUP Oschersleben 2015

De races die meestal niet goed zijn voor de punten, zijn wel goed voor het vermaak. Race 2 was fantastisch! Achteraan startende op p.24 had ik een super inhaalrace en wist ik uiteindelijk in het korte tijdsbestek van 10 rondes op p.9 te finishen.

12079112_10206234133105723_4547750041708655273_n

Zie onderstaande video voor de highlights:

De 3e race van het event mocht ik starten vanaf de plek waarop ik race 2 gefinished was. Vanaf p.9 had ik een redelijke start en kon mijn positie behouden. De snelheid in de top 10 ligt een stuk hoger en werd het moeilijker om posities te pakken. Ongeveer halverwege de race lag ik op p.6 en wist dit tot aan het eind vol te houden. Het zag er nog even naar uit dat ik als 4e over de streep zou komen omdat Jessie Hemink en Bas Nederlof elkaar raakte bij het ingaan van de Zepelin, de laaste bocht voor het rechte stuk van de start-finish lijn. Daarmee miste beide heren snelheid, maar de voorsprong was net te ver, waardoor ik op slecht 0.5 seconde achter Bas over de finishlijn kwam.

Door het missen van de belangrijke punten in race 1, had ik een eindklassering van p.12. Al met al een heerlijk weekend, maar eigenlijk hoopte ik op een top 5 eindklassering.

Race 4 – Super Race weekend – Zandvoort 08-08-2015

Weer terug op het circuit in de Noord-Hollandse duinen werd op zaterdag 8 augustus de 4e racedag van het DNRT BMW E30 CUP kampioenschap gereden. Speciaal aan deze dag was de 60 minuten durende race als afsluiter. Daarnaast was het ook de eerste keer met de nieuwe DNRT Interstate soft compound race banden op het circuit van Zandvoort.

In de vrije training was het vooral sprake van de rembalans afstellen en de diagonaal overgestoken banden in te slijten, om vervolgens de auto zo goed mogelijk te positioneren voor de kwalificatiesessie. Met in totaal 31 deelnemers wist ik er in de tijdstraining een 9e plaats op de start-grid uit te persen, wat een kleine teleurstelling was. In tegenstelling tot een 8e tijd van de vrije training doelde ik op een top 5 bij de kwalificatie, maar ook vandaag was er weer sprake van een ijzersterk veld met plek 4 t/m 9 binnen 2 tiende van een seconde.

Race 1 – was een van de coolste races die ik ooit gereden heb. Zowel aanvallen als verdedigen 10 rondes lang. Na een vrijwel foutloze start aansluitend bij de kopgroep was het voornamelijk flink aanvallen bij Geert Snellen.

11221351_1629505320599671_4773922669533744757_n

Meerdere pogingen zonder succes en een klein foutje bij het uitkomen van de Tarzan-bocht werd gelijk afgestraft door collega coureur Robert Westerman. Robert wist echter wel bij Geert voorbij te komen waarna ik de druk opvoerde en het mij ook lukte. In de laatste ronde in de Kumho-bocht wist Robert aan de binnenkant voorbij Jessie Hemink te steken en kon ik nog net aansluiten om ook binnenlangs naast Jessie te komen net voor bos-uit, de laaste bocht voor het rechte stuk. Op slechts 6 honderdste van een seconde wist ik net voor Jessie te finishen op een mooie 6e plek.

Check de video van race 1 hier:

Race 2 – was een 60 minuten durende race met verplichte pitstop. Vanaf de 6e plek op de startgrid had ik een goede start. Kampioen van 2014 Tobias Kreuger had een mindere start en viel behoorlijk terug naar achteren, waardoor ik als 5e de Tarzan-bocht in dook. De eerste aantal rondes kon ik deze plek goed vasthouden en probeerde de 4e plaats over te nemen van Jonathan Kreuger. Uiteindelijk wist ik mijn auto in de Vodafone-bocht er goed naast te zetten aan de binnenkant. Bij het uitkomen van de bocht raakte onze banden elkaar, waarbij ik begon te slippen en snelheid verloor. Direct kwamen Geert Snellen en Jessie Hemink mij voorbij. Een aantal rondes later wist Tobias zijn auto aan de binnenkant van de Master-bocht bij mij voorbij te steken. De race was ongeveer 20 minuten onderweg en ik lag op de 8e positie. Niet al te best dus. Echter wist Tobias zijn flow door te zetten en passeerde Geert in de Huigenholtz-bocht. Even later ook weer zijn broertje in de Vodafone-bocht, waardoor Jonathan zijn exit-speed verloor en zowel Geert als ik hem konden passeren. Op dit moment zat ik op de bumper bij Geert.  Hij vond het waarschijnlijk heet onder zijn voeten worden en besloot de pits in te gaan rond de 30 minuten die inmiddels verstreken waren. Een ronde later ging ook Tobias de pits in, maar kwam Jeroen van Lierop de baan weer op. Ik had een betere temperatuur in mijn banden en kon Jeroen vrij snel voorbij om hem op een ronde te zetten. Er zat verder niemand meer voor ons, wat betekende dat ik vrij baan had. Ik besloot dit zolang als mogelijk door te zetten, zodat mijn gemiddelde race tempo opgeschroefd kon worden. Net voor het sluiten van de Pit-Window (tussen de 20 en 40 min) dook ik ook de pits in, niet wetende dat ik op dat moment de leiding van de wedstrijd had. Bij het uitkomen van de pitsstraat zag ik Geert volgas het rechte stuk op denderen en ik kon nog nèt voor hem blijven voordat ik de Tarzan-bocht in ging. De ietswat afgekoelde banden maakte het de eerste rondes na de pitstop spannend en moest ik aardig verdedigen. Toen mijn banden weer op temperatuur kwamen kon ik een gat trekken en met behulp van het zo efficiënt mogelijk inhalen van achterblijvers kon ik Geert van me afschudden. In de laatste ronde had ik nog een klein uitstapje bij de Renault bocht, maar kon mijn plek behouden en de race op een fantastische 2e plaats finishen voor Tobias die Geert nog van de derde plek had gestoten.

Jammer genoeg, waren er nog een aantal straffen uitgedeeld waaronder ik er ook een kreeg. Ik had mijn pitstop met 3 seconden te kort uitgevoerd, met als gevolg 15 seconden straf. Hierdoor viel ik uiteindelijk terug naar een 4e plek. Dit is alsnog het beste resultaat tot nu toe. De top 5 ziet er na correctie als volgt uit:

1. Bas Nederlof

2. Tobias Kreuger

3. Jessie Hemink

4. Ralph Disveld

5. Robert Westerman

Video Uursrace (60 min + verplichte pitstop):

Race 3 Assen 09-07-2015

Met wisselende weersomstandigheden was het een heerlijk dagje racen op het snelle TT-Circuit in Assen. De opkomst was voor de DNRT BMW E30 CUP begrippen mager, maar met in totaal nog steeds een vol startveld van 28 deelnemers genoeg voer voor spektakel.

Paddock Assen Ralph Disveld 2015

In de ochtend werd de kwalificatie sessie gereden en wist ik een 10e tijd te behalen. Niet heel super maar plek 5 t/m 10 lagen binnen 4 tiende van een seconde bij elkaar. Een erg gewaagd veld dus. De start van race 1 was met redelijk wat wielspin, maar toch positiebehoudend. Met een aantal fraaie inhaalacties en de snelheid steeds meer op te bouwen was het resultaat na race 1 een mooie 6e plek.

DNRT BMW e30 Assen Ralph Disveld

Race 2 beloofde veel goeds en ik doelde op een top 5. De start ging beter, maar eigenlijk in principe te goed. Hierdoor werd ik ingesloten door mijn voorganger die zich misschakelde en ik daardoor  flink wat acceleratie moest inleveren om een aanrijding te voorkomen en ingehaald werd. Geen al te best begin van race 2. Met een 13e positie de eerste bocht in, was het erop of eronder. Wederom weer flinke gevechten en close-racing om uiteindelijk race 2 op een mooie 7e plek te finishen. De dagklassering was als 6e.

Video race 1:

Race 2 Zolder 19-05-2015 

In tegenstelling tot vorig jaar in Zolder met 30 graden was het nu wat frisser, maar ook wat natter. Een mooie dag zonder schade en een eindklassering van 5e algemeen.

Ralph Disveld paddock Zolder

Chicane Zolder Ralph Disveld

Seizoen 2015 is van start

Race 1 Zandvoort 12-04-2015

Na een lange winter zonder competitie was het 12 april weer volop actie op het circuit van Zandvoort in de DNRT BMW E30 CUP. In de winter is de auto onder handen genomen en zo zijn o.a. het differentieel en de koppeling vervangen. Daarnaast is de auto ook wat lichter gemaakt.

Ralph Disveld zandvoort 2015-01-2

Het was een mooie zonnige lente dag met in totaal 43 deelnemers.

Ralph Disveld zandvoort 2015-01-5
Foto door EDFO Fotografie: http://www.edwinnieuwenhuis.nl/

De kwalificatie sessie verliep prima. Samen met Jeroen van Lierop was er een mooie vrije plek in het veld. Eerst zat Jeroen achter mij. Hij gebruikte mijn slipstream voor zijn snelste ronde en haalde hij me in. Vervolgens deed ik de zelfde truc bij Jeroen wat eindelijke de 9e plek op de startgrid van Race 1 opleverde.

Ralph Disveld zandvoort 2015-01

De start van Race 1 verliep niet al te soepel dankzij te veel wielspin, waardoor ik als 12e de tarzanbocht uit kwam. Vervolgens kon ik een aantal plekken snel weer terugpakken en de race met mooie gevechten zonder flinke schades op de 8e plek finishen.

Ralph Disveld zandvoort 2015-01-6
Foto door EDFO Fotografie: http://www.edwinnieuwenhuis.nl/

Voor race 2 waren er nog wat kleine set-up aanpassingen aan de auto gedaan en mocht ik vanaf mijn finishplek van race 1 starten. Ditmaal was de start stukke beter en kon ik nog een positie pakken alvorens het veld de tarzanbocht in dook.  Zowel aanvallen van voren als verdedigen van achter maakte het een zeer spannende race. In de vierde ronde wist ik de 6e plek te bemachtigen, maar vervolgens werd de druk van achter opgeschroefd, waardoor ik me verremde in de tarzanbocht. Met twee wielen door het grind verloor ik 3 plekken. Het was erop of eronder en ik besloot om direct aan te vallen en nog in dezelfde ronde had ik de 3 verloren posities weer teruggepakt. Uiteindelijk wist ik de race op de 6e plaats te finishen.

Ralph Disveld zandvoort 2015-01-8
Foto door EDFO Fotografie: http://www.edwinnieuwenhuis.nl/

Over het dagklassement had ik de 6e positie bemachtigd.

Ralph Disveld zandvoort 2015-01-3

Zie hieronder de highlights van Race 1:

Race 6 Zandvoort 11-10-2014

Met een druk programma van de DNRT was het schema op de laatste racedag van de BMW e30 cup gering. Er was geen vrije training zoals gebruikelijk, maar direct een kwalificatiesessie. Wegens een verkeerde afstelling en regenval al in de zesde ronde van de kwalificatie, kon ik er geen betere tijd dan de 24e van de in totaal 39 rijders uit persen.

Ralph Disveld
Foto door Autorensport.net: http://autorensport.net/

De startpositie van race 1 was op de 24e plek, op de 12e rij aan de rechterkant van de grid. Het was inmiddels opgeklaard en het asfalt was droog.

Ralph Disveld 3
Foto door EDFO Fotografie: http://www.edwinnieuwenhuis.nl/

Een mega start met lichte wielspin zorgde ervoor dat ik al voor de tarzanbocht 3 plaatsen te pakken had. Nog voor de Hugenholtz-bocht wist ik mezelf op de 19e plaats te manoeuvreren.

Ralph Disveld 2
Foto door Autorensport.net: http://autorensport.net/

Met close-racing waren de eerste drie rondes enorm duw- en trekwerk. Voor de finishvlag viel was er sprake van lichte neerslag. Tot slot wist ik nog vijf plaatsen te pakken en de race te eindigen op de 14e plek.

Ralph Disveld & Robert Dirks - Scheivlak Zandvoort

Ralph Disveld 7
Foto door EFDO Fotografie: http://www.edwinnieuwenhuis.nl/

Het weer verslechterde en het was gestopt met zachtjes regenen. Voor race 2 had ik mijn auto een regenafstelling gegeven. Echter liep het programma dusdanig uit en stopte het met regenen, waarna er een droge lijn ontstond.

Ralph Disveld 2014 Zandvoort
Foto door Thomas Bakker Fotografie.

Er was te weinig tijd om de auto weer terug te zetten naar een droog weer afstelling en het was, het er het beste van maken. Desalniettemin zat de snelheid er aardig in wist ik de race vanaf de 14e plek naar de 10e plaats te finishen.

Ralph Disveld 2014
Foto door Thomas Bakker Fotografie.

Ralph Disveld Zandvoort finals 2014

Zie hier de highlights van race 1:

Race 5 Assen 10-09-2014

Het was een leerzame en spectaculaire uitstap naar het TT circuit in Assen. Voor de tweede keer in mijn race carrière mocht ik daar het circuit betreden. Drie jaar terug had ik er voor het laatst gereden in de Volvo 360 cup. Net als toen was het nu weer een vuurdoop. Op 10 september in de BMW e30 cup was het voornamelijk  enorm wennen aan het circuit, maar tevens aan het verschil tussen de Volvo en de BMW op het 4.5 km lange ‘Cathedral of speed’. Met name het zoeken naar de juiste lijn, versnellingen en rempunten waren onderdeel tijdens de vrije training en kwalificatie sessies.

Assen 2014- BMW e30 CUP
Foto door Thomas Bakker Fotografie.

Met een 18e kwalificatie tijd van de totaal 34 deelnemers, was ik redelijk tevreden en mocht daarmee race 1 van start gaan. Aan het eind van het rechte stuk had ik al een aantal plaatsen te pakken en wat voornamelijk de doorslaggevende winst betekende, was een crash van meerdere auto’s in de Strubben bocht. Het nog net kunnen ontwijken en op snelheid de bocht uit komen leverde een 8e plek op. Halverwege de eerste ronde waren er al 10 plaatsen te pakken. Het leek er even op dat de 7e plaats ook bemachtigd zou worden, omdat de snelheid er steeds beter in kwam. Echter viel de finish vlag te vroeg. Desalniettemin kreeg ik toch de 7e plaats toegewezen omdat er strafpunten aan verschillende deelnemers wegens onreglementaire aanpassingen aan de auto waren uitgedeeld.

Assen BMW e30 CUP - Crash
Foto door Thomas Bakker Fotografie.

Als 7e en op de vierde startrij mocht ik race 2 van start gaan. Bij de start kon ik nog twee plaatsen inhalen en lag even vijfde. Echter lag de snelheid van de kopgroep dusdanig hoog wat ik niet kon aanhouden en viel later in de race terug naar de 7e plaats. Door een technisch mankement aan mijn auto en vermogensverlies kon de race nog maar net uitgereden worden. Met nog vijf ronde te gaan verwachtte ik de ‘meat ball’ (vlag voor technisch mankement) maar die viel steeds niet, waarop ik de race met ongeveer 90% van de snelheid uit heb kunnen rijden en nog net de 11e plaats heb weten te bemachtigen.

Ralph Disveld Assen

Assen 2014 - BMW e30 CUP - Ralph
Foto door Thomas Bakker Fotografie.

Prijs - Assen 2014

Zie hier de compilatievideo van race 1:

Sponsordag 21 juli 2014

Slow cow ralph disveld

DNRT sponsordag 21-07-2014DNRT sponsordag.2 21-07-2014DNRT sponsordag.3 21-07-2014

Nieuwe Sponsor: Slow Cow

Slow-Cow

Race 3 Zandvoort 20-06-2014

Een startveld van 45 rijders. Start @ p.21 / Finish @ p.7

Ralph Disveld
Foto door Thomas Bakker Fotografie.

Full wet, Enjoy watching 😉

Race 2 Zolder 21-05-2014

Preparations Ralph Disveld

EDFO_ZOL14_21-mei-2014-09-29-35__D1_8422-DNRT-Zolder-Autos-A-B
Foto door EDFO Fotografie: http://www.edwinnieuwenhuis.nl/
EDFO_ZOL14_21-mei-2014-11-07-49__D1_8918-DNRT-Zolder-Autos-A-B
Foto door EDFO Fotografie: http://www.edwinnieuwenhuis.nl/
10321105_10204034248555577_8500387425295791913_o
Foto door Matthé IJzerman
Ralph Disveld
Foto door Thomas Bakker fotografie.

Ze zeiden in de briefing nog “Pas op de hoge curb-stones”:

DNRT Zolder Ralph Disveld carter stuk

Race 1 Zandvoort 06-04-2014

De eerste race in de BMW e30 cup was erg cool! Met in totaal 53 deelnemers was het een bomvol startveld.

10153005_10200711772756738_1869002818_n
Foto door Sebastiaan Reurts: https://www.facebook.com/sebastiaan.reurts

Ralph Disveld

Er was sprake van een kletsnatte training. Het regende hard en Ralph ging met oude banden als laatste de baan op.
Hij had nog geen meter gereden in zijn racer en het was erop of eronder. Spek glad was het.
Na een ronde of drie / vier zat de snelheid er prima in en wist hij een uiteindelijke tijd neer te zetten die goed was voor de top 20.
Bij de kwalificatie klaarde het al enige tijd op en was er sprake van een droge lijn. Na de eerste warmdraai ronde was het de tijd om snelle tijden te gaan klokken. Echter kwam Ralph over start-finish en waren de laatste BMW e30 cup deelnemers nog de baan aan het betreden. Het werd dus ontwijken en uitwijken geblazen. Hierdoor koelde de banden steeds af omdat hij van de droge lijn af moest. Na een aantal ronden met belemmeringen van andere te hebben gereden zag het er hopeloos uit. Ralph had nog geen snelle tijd staan en zou als een van de laatste moeten starten. Met nog maar twee rondes te gaan nam de Nijmegenaar een vrijwillige drive-through door de pitsstraat om zo een vrij gat te creëren en wist Ralph de laatste ronde van de kwalificatie toch nog een redelijke tijd eruit te persen die goed was voor de 31e startplek.
Ralph Disveld
Race 1 was geweldig. Ralph was goed weg bij de start en wist zo zijn plek te behouden en schadevrij door de eerste bocht te komen. Gedurende de race werd er behoorlijk stuivertje gewisseld voor posities. Mooie eerlijke strijden vonden er plaats. Tijdens de derde ronde begon het veld zich te settelen en kon Ralph meer snelheid opbouwen. Het belangrijkste doel was om schadevrij te finishen om zo ook nog race 2 te kunnen rijden en veel ervaring op te doen. Al met al wist Ralph toch 10 plekken te pakken en eindigde de race op een 21e plek.
Race 2 mocht Ralph starten vanaf de 20e plek omdat iemand voor hem een penalty had gekregen vanwege een valse start. Na een ronde 5 lag Ralph even 17e. Echter had hij te weining brandstof mee en begon de auto steeds meer in te houden bij lange rechter bochten. Met name bij het scheivlak en bos uit. Hierdoor miste hij snelheid op het rechte stuk en moest uiteindelijk genoegen nemen met de 20e positie. Ook in deze race mooie gevechten en schadevrij doorgekomen.
BMW e30 cup
Al met al was het een super leerzaam weekend. Ondanks de oude banden en de nog toegestane aanpassingen van de auto: zoals remdruk verdeler, brandstof catch tank, lexaan ruiten, kon de Nijmegenaar tevreden naar huis keren. Verder is de BMW e30 een super race auto. Een dimensie extra t.o.v. de Volvo 360 -> vermogen. Voor race 2 op het circuit van Zolder in België, zullen de aanpassingen worden uitgevoerd en richt Ralph zich op de top 10.

Ralph Disveld

2013 – Drifting @ Airport Weeze

 DNRT VOLVO 360 CUP 30-10-2012, Zandvoort

Wegens de focus op de HTS Autotechniek studie, werd er in 2012 niet veel geraced. Toch besloot Ralph om de laatste race van seizoen 2012 mee te pakken. Echter ging dit niet helemaal lekker.

Bij de voorbereidingen bleek dat de voor-schokdempers lek waren, waarmee geen kilometer geracet zou kunnen worden.

DNRT Volvo 360 Ralph Disveld

Vervolgens de auto toch nog klaar gekregen met een stel oude rode Koni dempers (welke ook niet al te fris waren), en kon de Nijmegenaar toch nog richting Zandvoort vertrekken.

DNRT Volvo Ralph Disveld

Eenmaal in Zandvoort aangekomen, bleek de auto toch minder te sturen dan gepland. Daarnaast had Ralph ook al een jaar niet meer achter het stuur gezeten. Desalniettemin zat de snelheid er prima in, maar moest de HTS Autotechnieker wel alle ruimte van de baan benutten.

DNRT Volvo 360 cup

In het eindklassement was een nette 5e plaats over de dag behaald.

Volvo Zandvoort ralph disveld

DNRT VOLVO 360 CUP 2011

Race 6, 7&8 oktober 2011 – Spa Francorchamps

De Volvo 360 Cup was 7 en 8 Oktober 2011 te gast op het in de Ardennen gelegen formule 1 circuit Spa Francorchamps. Het was de eerste keer dat de Cup op dit circuit zal gaan acteren. Voor de meeste rijders, waaronder ook voor Ralph was het een nieuwe ervaring. De weer condities waren wisselvallig, maar voornamelijk regenachtig.

In de vrije training was het grotendeels de baan leren kennen. Spa is een lang circuit van meer dan 7 km en dat leer je niet binnen een paar ronden. De Nijmegenaar had het circuit al wel een paar keer goed bekeken op een plattegrond en via cock-pit opnames van de Clio Euro Series geanalyseerd. Hij haakte direct bij de snellere jongens aan om daarvan de lijnen te leren. Na slechts een ronde of vijf te hebben gereden was de trainingstijd voorbij en moest het echte werk gaan gebeuren.

Tijdens de kwalificatie was het vooral nog de baan leren kennen en er het beste van ma-ken. De Volvo begon in sommige bochten wat te stotteren en soms uit te vallen. Vooral bovenin Eau Rouge en in de busstop chicane was dit het geval. Later bleek het inhouden het begin van een afgebroken voedingskabel op de dynamo te zijn. Ondanks de gebreken verliep de kwalificatie voor de rest goed en had Ralph de 5e tijd gekwalificeerd, net ach-ter gast rijder Allard Kalff.

Na een visuele check en geen gebreken aan zijn Volvo te kunnen zien, dacht Ralph dat het inhouden misschien zou komen door branstof gebrek in snelle en/of scherpe bochten. Het was tijd voor Race 1. Gedurende de opstelling van de startgrid op het paddock begon de racer moeilijker stationair te draaien en had hij de neiging om af te slaan. Ralph corrigeerde dit door meer gas te geven. Omdat het een natte race zou worden stonden de ventilator en de ruitenwissers maximaal aan. Dit vroeg veel stroom van de dynamo en Ralph dacht (hoopte) dat het beroerder lopen van de motor hiervan het gevolg was. Helaas bleek dit niet zo te zijn. De van oorsprong betrouwbare Zweedse racer gaf zijn geest. Dit werd opgemerkt door de Marshall’s die op de grid stonden. Een team van zeker vijf Marshall’s probeerde de auto nog aan te duwen. Na vier pogingen was het dus echt waar… Race 1 zal niet gereden gaan worden. Erg balen balen voor Ralph en hij liep teleurgesteld terug naar de pits.
De technische schade was aanzienlijk. De spanningskabel was afgescheurd waardoor de accu was doorgebrand en kortsluiting in het systeem had gemaakt. Na een avond doorsleutelen en een nieuwe accu te hebben gemonteerd kon de volgende dag race 2 door Ralph worden gestart. Aan de mooie 5e kwalificatietijd had de derdejaars HTS Autotechnieker niks meer, omdat hij race 1 niet had gereden. Hij moest als laatste starten. Het nadeel hiervan was niet alleen dat dit de laaste positie betekende, maar ook starten in de busstop chicane. Dubbel pech dus. Ook in race 2 weer flinke regenval. Ralph was goed weg bij het groene licht. Te goed zou haast gezegd kunnen worden. Hij moest daardoor flink uitwijken voor anderen en ‘ vloog’ over de hoge formule 1 curbstones. Op zich geen probleem, echter schoot de pook uit zijn versnelling. Nu de race van start was, was het erop of eronder voor de Nijmegenaar. Dankzij zijn ‘driftskills’ wist hij de Volvo op, nee.. over! zijn limiet op de baan te houden. Het ging super lekker. Hij nam de bochten met licht overstuur en pakte plaats voor plaats over. Van groep naar groep reed Ralph naar voren toe. Uiteindelijk wist hij de race als derde te finishen!

Door de reversegrid van de eerste acht rijders moest Ralph race 3 als zesde starten. De regenval was nu op den top. Er begonnen de zogeheten ‘riviertjes’ ontstaan, waardoor de grip in een klap weg kon zijn. Wederom weer geen al te beste start van Ralph. Hij kwam als tiende door de eerste bocht en moest er weer voor gaan knokken. Uiteindelijk wist hij de race te eindigen op een vierde positie.

Al met al kon de Nijmegenaar tevreden naar huis terug keren. Het was een leerzaam weekend met goede resultaten.
“In het bijzonder wil ik Jos Buurman, Mart de Rijke, Henny van Doorn, Justin Janssen en Richard Dobbelmann, die mijn weekend op Spa hebben mogelijk gemaakt, bedanken”

Bekijk de on-board video van Race 2:

Race 5, 13 september 2011 – TT Assen

Na de crash van de vorige auto en het stoppen van collega coureur Samuel Buikema, heeft Ralph Disveld besloten om in zijn eentje verder te gaan. Voorheen reed renstal Disema Motorsport met een 5deurs Volvo 360 en was al van plan de overstap te gaan maken naar een lichtere en stijvere 3deurs hatchback. De 3deurs was dus al wel in aanbouw maar nog verre van af, toen hier gedwongen doordat de andere auto total loss was, naar werd overgestapt. In feiten is deze auto binnen 2 weken gespoten en opgebouwd. Iedere avond van de week (want overdag moest Ralph gewoon naar school) werd er tot diep in de nacht doorgewerkt om de racer op tijd af te krijgen voor de race van 13 september op Assen. En hoe! Zie het resultaat hieronder.

DNRT Volvo 360 preparing Assen Ralph Disveld

Dinsdag 13 september: Alles was rond en het vertrek naar het circuit kon nu eindelijk plaatsvinden. Ralph had nog nooit eerder op Assen geraced en zijn volvo had na de opbouw nog geen kilometer gereden. Het was een test van mens en machine na 2 weken hard buffelen. Ondersteund door een video- en een datalogging-systeem gerund door MDRmotorsport ging de Nijmegenaar samen met ing. Mart de Rijke aan de slag om verbeterpunten te zoeken. En die waren er zeer zeker. In de vrije training werd er niet sneller gereden dan een rondetijd van 2:22.665 min. Na wat uitwisseling van ervaring onderling de coureurs had Ralph Disveld met gastrijder Yelmer Buurman een deal gesloten om de eerste paar ronden van de kwalificatie achter hem aan te rijden, om zo de baan en dus de lijnen beter te leren kennen. En niet zonder succes. Samen met de data analyse van Mart en het voorbeeld van Yelmer had hij de 5e tijd 2:18.861 gekwalificeerd en ging vanaf die plek de eerste race van start.

Al vroeg in race 1 werd er de paarse vlag (code 60) gezwaaid. Dit duurde ongeveer 2 à 3 ronden. Het veld kroop lang-zaam maar zeker dichter bij elkaar. Toen Ralph voor de GT-bocht arriveerde werd er groen gezwaaid. Het was daar erg druk en een flinke chaos van allerlei klasses door elkaar. In die strijd verloor Ralph een plek aan Dorus Booltink. Gedurende de race ging het steeds beter en kreeg hij de feeling te pakken. Hij wist zo verschillende plaatsen te veroveren en de race te finishen op een vierde positie.

De reverse grid van de eerste 8 rijders in race 2 zorgde ervoor dat Ralph weer vanaf de 5e plek moest starten. Naar weer een bruikbare tip van ing. Mart de Rijke stoof hij weg bij de start en kwam zo als 3e de eerste bocht door. De hele race werd er flink gestreden met onder andere: Theo Knoop, Yelmer Buurman en Michael van der Heijden. “Het was echt ongelooflijk, de nieuw opgebouwde auto ligt echt zo lekker. Heb het erg naar mijn zin, heerlijk om in de kop van het veld mee te strijden.” aldus de HTS Autotechniek student. Ralph wist zich naar voren te rijden en de race te eindigen als 2e net achter Yelmer Buurman. Uiteindelijk was zijn snelste raceronde 2:15.563. Dit is een dikke 7 secon-den sneller dan eerder op de dag tijdens de vrije training en dit is de op één na snelste raceronde van het veld. Theo Knoop wist een 2:15.530 te klokken. Slechts 3,3 honderdste seconde sneller.
” In het bijzonder wil ik Jos Buurman bedanken. Dankzij hem heb ik überhaupt de kans gekregen om te gaan racen. De know how en equipment zijn onmisbaar. In zijn garage bouw ik mijn volvo op, waarbij de hulp van teamgenoot Theo Knoop ook goud waard was. Last but not least wil ik ook Henny van Doorn met Hartge Nederland voor de financiële steun bedanken.”

Video met de highlights van race 2:

Race 4, 5 augustus 2011 – Zandvoort

Volvo disema

De condities van de baan waren niet al te best. Er werd geklaagd door meerdere coureurs over extreme gladheid. In de vrije training was Disema coureur Samuel Buikema het macht over het stuur verloren wegens een zeer gladde bocht op het circuit. Helaas kon de vangrails niet meer ontweken worden, waarna de auto ernstig beschadigd was. Kosten wat het kost zou de auto weer gerepareerd moeten worden zodat er de kwalificatie mee gereden kon worden. De kwalificatie ronde was al bezig, wanneer de auto pas rijdbaar hersteld was. Ralph Disveld zou de kwalificatie rijden en wist de “kromme” auto naar een 8e tijd te sturen. Vervolgens reed de Nijmegenaar race 1 en had een zeer mooie en eerlijke strijd met onder andere VIP rijder: Niek Oude Luttikhuis. Uiteindelijk wist Ralph de strijd te winnen en de race te finishen op een 6e positie. Samuel Buikema mocht in de 2e race starten vanaf de 3e plek, vanwege een reserve grid van de eerste 8 rijders. Hij had de snelheid goed te pakken en reed in het kop van het veld mee. Helaas moest de Edenaar de race staken wegens technische mankementen aan de auto als gevolg van de schade uit de vrije training en kon de race er niet mee finishen. De Volvo 360 van Disema Motorsport is dusdanig beschadigd dat er is besloten om een nieuwe auto op te bouwen voor de race van 13 september a.s. op het circuit van Assen.

Op onderstaande foto is rechts in beeld de beschadigde toestand van de blauw/oranje Volvo zichtbaar.

zandvoort ralph
Highlights van race 1: